Vestiarul Stelei nu arată deloc ca o familie, așa cum își dorește Ilie Stan. Jucătorii nu au legat relații de prietenie, nu își petrec timpul împreună, iar prezența la Mogoșoaia aduce cu stereotipul dimineților în care, fără entuziasm angajații merg la fabrică sau elevii la ore. Nimic din grupul care ajungea în semifinala Cupei UEFA nu se mai regăsește acum în relațiile dintre fotbaliștii roș-albaștrilor.
Totul seamănă cu o clasă în primul an de liceu. Un lot de 25 de jucători adunați din toate părțile țării sau chiar din străinătate. Nimeni nu vorbește cu nimeni, iar elevii sunt împărțiți în „bisericuțe”, nu formează un grup unit. Cel mai elocvent exemplu este dat chiar de căpitanul echipei, Bourceanu, care a afirmat în dese rânduri că nu își dorește să lege relații de prietenie cu colegii săi. „Mergem la antrenament, stăm câteva ore la Mogoșoaia, și când antrenorul ne zice că suntem liberi, toți ne urcăm în mașini și ne ducem acasă. Nu ne petrecem timpul împreună, nu ne vizităm, nu ieșim în oraș cu prietenele sau cu soțiile. Foarte puțini suntem prieteni între noi. E ciudat. Mă așteptam la altceva când am venit aici”, spune un fotbalist al Stelei sub protecția anonimatului.
„Nu e un grup, fiecare ține cu el”
Un alt motiv care a generat situația din acest moment din vestiarul echipei este și modul în care jucătorii simt presiunea venită din lojă. „Steaua nu e un grup, ei trag doar individual. Sunt convins că, dacă un fotbalist înscrie pentru Steaua, nu mai contează pentru el că echipa ia bătaie. El crede că și-a făcut datoria și nu îl pune nimeni la zid„, a spus Sorin Paraschiv, jucător care a ajuns în semifinala Cupei UEFA din 2006 cu echipa din Ghencea. Completarea vine chiar de la antrenorul care a ridicat deasupra capului Cupa Campionilor. „Când aveam echipa din ’86, exista respect între ei. Alergau unii pentru alții, se completau, se dublau. Bölöni îl ajuta pe Tudorel Stoica și invers. Așa funcționa toată echipa„, ne-a dezvăluit Emeric Ienei.
Olăroiu îi scotea la restaurant
În sezonul 2005-2006, în care Steaua a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, antrenorul de atunci avea un obicei în a-și scoate elevii în oraș. Olăroiu organiza aproape lunar un astfel de eveniment, unde fotbaliștii veneau cu soțiile sau cu prietenele. „Noi atunci ne făceam și concediile împreună, eram prieteni buni și în afara terenului. Oli chiar asta intenționa, să ne apropie și ne chema la masă”, spune Sorin Paraschiv, fost jucător al Stelei. „În 2005 era o familie!”
Unul dintre foștii jucători ai Stelei care critică atitudinea fotbaliștilor de acum este chiar Bănel Nicoliță. Acesta povestește momentele când a ajuns la Steaua, iar în vestiar erau deja jucători precum Dică, Rădoi sau Neaga. „Era ca o familie, nu se vorbea urât. Discutam unul cu celălalt și încercam să ne ajutăm atât pe teren, cât și în afara lui. Grupul de acum trebuie să fie mai unit, nu neapărat să iasă împreună, dar la stadion să fie mai uniți„, a spus fotbalistul lui Saint-Etienne la Dolce Sport.
Înainte, jucătorii aveau o educație, o conștiință, se ajutau mai mult pe teren Emeric Ienei, fost antrenor Steaua
Eu, după o înfrângere, mă plimbam prin parc până la 3-4 dimineața. Nu puteam să dorm de nervi. Acum sunt convins că nu se mai întâmplă așa ceva Sorin Paraschiv, fost jucător Steaua
Și când eram eu la Steaua aveam probleme între noi, dar toate se rezolvau în vestiar Mirel Rădoi, fost căpitan Steaua, mai 2010
Îl felicit pe Martinovic că a avut curaj la Ploiești. Dacă se întâmpla incidentul de la Ploiești acum câțiva ani… Nu vreau să spun mai multe Bănel Nicoliță, fost jucător Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER